Lektinek, mint "veszélyes" ragasztóanyagok


Természetgyógyász orvosok és munkatársaik Dr. James D’Adamo és fia Dr. Peter D’Adamo az élelmiszerek minden csoportjánál vizsgálták, hogy azok mennyire összeférhetőek a különböző vércsoportú vörösvérsejtekkel. A vizsgálatok minden kétséget eloszlatva bebizonyították, hogy nem mindegy, hogy melyik vércsoportú ember mit eszik. Beigazolódott, hogy ugyanazon ételek az egyes vércsoportok vörös-vértestjeit kicsapták- orvosi nyelven agglutinálták-, s ezért a jelenségért a növényi és állati eredetű élelmiszerek egy részében található különleges „ragasztóanyagok”, az un. lektinek a felelősek. A lektinek tehát az ételekben megtalálható különféle és speciális fehérjék, amelyek vérünk minőségét befolyásoló agglutinációs hatással rendelkeznek. Ezek a lektinek a vörösvérsejtek felületén található, vércsoport-meghatározó, speciális cukoroldatokhoz (szénhidrát specifikusság) kapcsolódva szinte összeragasztják a vörösvérsejteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását, gyorsítják az öregedési folyamatokat. Mindezek a cukoroldatok nemcsak a vérben, hanem a szervezetben, más szövetféleségekben is megtalálhatók, s így az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálkozás a szerveket közvetlenül is rombolhatja. 

 

A 0 vércsoportúaknál minden vérlemezkéhez egy fukóz nevű szénhidrát-specifikus alkotóelem tartozik, amely minden vércsopotnál megtalálható a vérlemezkék mellett. Az A-soknál még egy N-acetil-galaktóz-amin is kapcsolódik a fukózhoz. A B vércsoportúaknál a fukóz mellett minden vérlemezkénél ott van a D-galaktóz, az AB-seknél pedig minden vérlemezkénél ott szerepel a fukóz mellett a D-galaktóz is és az N-acetil-galaktóz-amin is.

 

Attól függ, hogy egy étel jó-e az adott vércsoportú embernek, hogy a táplálékokban lévő, az adott táplálékra jellemző szerkezetű lektinek hogyan viszonyulnak a vércsoportra jellemző, minden vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekhez. Akár hisz valaki ebben, akár nem, akkor is működik ez a lektin és vér- alkotóelem kapcsolat. Ez határozza meg, hogy egy adott táplálék jó, vagy rossz, illetve semleges hatású az adott vércsoport számára. Ha rossz, akkor agglutináció történik, azaz összeragadnak a  vérlemezkék. Elég, ha csak nyomokban van jelen egy-egy összetett táplálékban a vércsoportra agglutináló tulajdonsággal bíró lektin, már megtörténik az agglutináció. Pl. valamiben tejpor van, vagy tej is van a készített ételféleségben, akkor már a 0-sokra és az A-sokra agglutináló hatással van, azaz rontja a vérkeringést a hajszálerekben. A vörös vérlemezkék átmérője 9 mikron, a vastagsága 1 mikron. A kapilláris keringés hajszálereinek átmérője kisebb, azaz 7 mikron, tehát ezen a 7 mikronos átmérőjű erecskén kell átpréselnie a vérnyomásnak a vörös vérlemezkéket. Ez csak akkor megy könnyen, ha rugalmas az érfal, s ha a lektinek nem ragasztják össze a vérlemezkéket. A növényi ételek kétszeresen lágyítják az érfalakat, ezért könnyebb az átjutás a hajszálérben. Itt is vigyázni kell, hogy csak olyan növényt ehetünk, ami a vércsoportunknak nem okoz agglutinációt.

 

Táplálkozás alfája és omegája!!!

A növényi olajok 5-szörösen lágyítják az érfalakat és rugalmasítják a vérlemezkéket. Együnk tehát naponta több olyan hidegen sajtolt növényi olajat, amelyek jók a vércsoportunknak! Ugyancsak ötszörösen lágyítják a halolajok is, tehát együnk sok, a vércsoportunknak megfelelő halételt. A nem tiszta, adalékanyagokkal teli (KCl, LiCl, alumínium hidroxidok, kálium-ferro-cianid, stb., amit csomósodás gátlásra használnak) só és az állati zsírok, beleértve a tejben lévő zsiradékot (különösen a homogénezett tejzsiradékot!!!!)is, 10-szeresen keményítik az érfalat, tehát megnehezül a vörös vérlemezkék átjutása a hajszálér hálózaton.  Ahol rossz a hajszáleres keringés, ott beteg lesz a testszövet. A rossz keringésű testszövetekben daganatok képződhetnek, mert rendellenesen működnek a sejtek. Nem kapnak tápanyag utánpótlást és nincs elszállítva a salakanyag, amely a sejtanyagcsere során keletkezik. A szívnek a legtökéletesebb a keringése, ezért a szív sohasem lesz rákos!!!! Ha mégis rossz lesz a szív keringése, a szív megbetegszik, megáll, s nincs ideje kifejlődni a daganatoknak. A szívmegállás pedig a halála a testnek. A szívnek azért is jó a keringése, mert mindig mozog! A mozgás tehát a táplálkozáson túlmenően a másik lényeges körülmény az egészségünk megőrzése érdekében. Mindennap, minden izomcsoportot jól át kell mozgatni úgy, hogy beleizzadjunk, s úgy, hogy pulzusunk egy ideig érje el a normál érték kétszeresét. Intenzív keringés, intenzív sejtanyagcsere, intenzív salaktalanítás. A vérünket a szív keringteti, a 2-2,5 liternyi nyiroknedvet a szervezetünkben az izmok mozgása áramoltatja, mivel nincs külön nyirokszívünk. A nyiroknedvek is salaktalanítanak, ezért lényeges a megfelelő nyirokkeringés az intenzív mozgás révén. A biokémia eddig is tudta, hogy a vérünk és az elfogyasztott táplálék között kémia reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy ma a XXI. század éveiben is immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerint őseink fogyasztottak.

 

A két Dr.D’Adamo és munkatársai, valamint a hasonló kutatással foglalkozó bostoni, cambridgei, londoni, oxfordi, new-yorki stb. egyetemeken dolgozó biokémikusok nemcsak azt határozták meg, milyen élelmiszereket nem ajánlatos fogyasztaniuk az egyes vércsoportokhoz tartozó embereknek, hanem azt is, hogy az adott vércsoportnak megfelelő táplálkozás esetében milyen lesz a vitamin- és az ásványi anyag ellátottság, illetve mely táplálék-kiegészítő anyagok, gyógynövények segíthetik a még jobb állapot elérését. Akik elmélyültebben foglalkoztak a vércsoportokkal, tudhatják, hogy a különböző vércsoportok különböző antigéneket tartalmaznak, amely arra a vércsoportra jellemző. Csak a 0 vércsoportú embereknek nincs a vörösvérsejtjeik felületén egyik típusú antigén sem. Az immunrendszerünk, - ha jól működik,- azonnal észreveszi, hogy idegen antigén lépett be a szervezet rendszerébe, ezért  elkezd antitesteket termelni az antigén ellen. A vércsoportok antitestei is eltérőek a másik vércsoport antitesteihez képest, ezért lehet csak meghatározott szabályok szerint vért adni a másik embernek. Ennek szabályait dr. Karl Landsteiner osztrák kutatóorvos fedezte fel.

 

Az antitestek az immunsejtekben előállított különleges kémiai anyagok, feladatuk az idegen antigén elfogása. Immunrendszerünk sejtjei különböző antitestet termelnek, mindegyiknek egy adott idegen antigén azonosítása és elfogása a feladata. Ez egy állandó harc az immunrendszer és a betolakodók között, melyek megpróbálják átalakítani antigénjeiket, hogy a szervezet ne ismerje fel őket. Amikor egy antitest összetalálkozik egy, a szervezetre ártalmas antigénnel (vírusok, baktériumok, folyadékok, táplálékok antigénjei), akkor azt agglutinációnak nevezzük, amely szinte összeragasztja a vörösvérsejteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását, gyorsítva az öregedési folyamatokat. Mindezek a cukoroldatok nemcsak a vérben, hanem a szervezetben, más szövetféleségekben is megtalálhatók, s így az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálkozás a szerveket közvetlenül is rombolhatja. A vércsoport antitestek immunrendszerünk legerősebb antitestei, vörösvérsejt agglutináló hatásuk olyan erős, hogy akár szabad szemmel is azonnal észre vehető egy tárgylemezen. A kutatók azt is felismerték, bizonyos ételek agglutinálják az adott vércsoport sejtjeit, míg más vércsoportokét nem, ami azt jelenti, hogy az egyik vércsoport sejtjeire káros étel, a másik vércsoport sejtjei számára jótékony hatású lehet.

 

Amikor olyan ételt fogyasztunk, amelynek lektinjei összeférhetetlenek a vércsoport antigénünkkel, azaz a vérlemezkékhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekkel, akkor a lektinek célba vesznek egy szervet, (vese, máj, agy, gyomor, belek, izületek, stb.) és annak területén elkezdik agglutinálni a vörösvérsejteket. A különböző lektinek, más-más szervet vagy szervrendszert vesznek célba, kellemetlen bélpanaszokat, májcirrózist okozhatnak, vagy leállítják a vesén áthaladó vér áramlását, stb. Az idegrendszer a legérzékenyebb a táplálékokban található agglutináló lektinekre. Sok fejfájós embernek csak egyszerűen át kellene térnie a vércsoportnak megfelelő táplálkozásra és megszűnnének a kellemetlenségei. Vigyázat! Nem biztos, hogy az idegrendszert támadó agglutináló lektinek okozzák közvetlenül a fejfájást, hanem a bélrendszerre, emésztőrendszerre károsan ható agglutináló lektinek is okozhatják, ezért kell odafigyelni arra, hogy mit eszünk.

 

Nem elég csak a vércsoport-specifikus táplálkozást betartani, hanem oda kell figyelni az egyéb táplálkozási szabályokra is. Ilyen szabály az, hogy táplálékaink nagy víztartalmúak legyenek – kb., mint az emberi test víztartalma (70%) -, ne legyenek agyon sütve, főzve, tartósítva, hanem több mint 50%-ban nyers, hővel nem károsított ételek legyenek. Az is fontos, hogy folyadékot mindig a táplálkozás megkezdése előtt vigyük be a szervezetbe, mert hiába táplálkozunk megfelelően, a táplálkozás után vagy evés közben megivott folyadék felhígítja az emésztő nedveket és a perisztaltika rosszul emésztetten vagy emésztetlenül, továbbítja a táplálékot a belekbe. Nagyon fontos szabály a nyugodt, kellemes környezetben történő, kapkodás mentes étkezés. Először mindig a könnyen emészthető, a gyomorból hamar kiürülő gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat  fogyasszuk, mert ha ezeket esszük utoljára, akkor a gyomorban nem tudják megelőzni, a hosszabb ideig emésztődő ételeket, és elkezdenek erjedni, rothadni, aminek következtében toxinok és metilalkoholok keletkeznek, melyek akkor is rombolják a szervezetünket, ha vércsoport-specifikusan táplálkozunk. Legtöbb ember emésztőrendszere mozgó pálinka-főzőhöz hasonlít, mert állandó erjedés és alkohol képződés van a gyomrában és a beleiben a helytelen ételtársítás és a helytelen táplálkozási sorrend miatt!!!!!

 

A káros lektinek jelenlétét a szervezetben nemcsak laboratóriumokban lehet bevizsgálni, hanem egy egyszerű vizeletvizsgálattal, az indikán teszttel is, amely a bomlási folyamatokat méri. Ha a máj, az emésztőrendszer, a belek nem teljesen dolgozzák fel a folyadékot, akkor indoloknak nevezett toxikus melléktermékek keletkeznek. Ha elkerüljük a vércsoportunkra káros lektin-fehérjéket tartalmazó, vércsoportunk számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető ételek fogyasztását, akkor az indikán szintünk alacsonyabb. Ha rendszeresen, vagy akár alkalmanként fogyasztunk magas, a vércsoportunk számára káros lektin-tartalmú, vagy számunkra nehezen emészthető ételeket, akkor az indikán szintünk magas lesz, ami arra utal, hogy sok karcinogén (rákkeltő) anyag van a szervezetünkben. Nézzük közelebbről, hogy mit értünk jótékony hatás alatt. Jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyszerként hatnak a szervezetünkre, melyek főleg betegség esetén gyógyszer nélkül is gyógyítanak azzal, hogy megerősítik az immunrendszert. A semleges ételek, csupán táplálékként viselkednek, de szükség van rájuk a bennük lévő nyomelemek, vitaminok és a kiegyensúlyozott étrend miatt. A tiltott, kerülendő ételek mérgezik a szervezetet, tehát a fogyasztásuk tilos! Ételeink 50%-nál nagyobb része legyen jótékony hatású, a többi pedig a vércsoportunknak semleges hatású, de egyik ételkombinációban se legyenek a vércsoportunk számára károsító ételek, még hozzáadott formában vagy nyomokban sem!

 

 Nem ismeri a vércsoportját? Most könnyen, gyorsan kiderítheti a Vércsoport meghatározó gyorsteszttel!

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa! Észrevételeit és építő kritikáit szívesen fogadjuk az alábbi elérhetőségünkön! info@termeszetdoktor.hu

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

aszkorbinsav
2017-09-25 01:37:36

Aszalt gyümölcsök.
2017-09-22 16:55:39

Hát ropogás
2017-09-21 12:01:02

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat