szotyola?


Szotyola?

kérdezném ,hogy szotyolát néha ehetek? A vercsoportu vagyok De jo magas a koleszterinem örökoltem a hajlamot koszonom a válaszát


Válasz


Kedves Ibolya!

A "szotyola", azaz a napraforgó mag élelmiszer egyben, mint olajos mag, mert az olaja is nagyon jó és egészséges hidegen sajtolt változatban, azonban sütésre, főzésre már nem jó, mert már a sütési hőmérséklet elérése előtt rákkeltő karcinogén anyagok keletkeznek benne a hő hatására. Ugyanez zajlik le a napraforgó magjában is, ha az pörkölik. Amúgy a napraforgó magja minden formában az A-s vércsoportúak számára fogyasztható, de csak nem hőkezelten élő táplálékként.

Kérem, hogy lehetőleg bio napraforgó magot fogyasszon, mivel a napraforgót többféle vegyszerrel is kezelik, főleg a betakarítás előtt. Ha szennyezett a napraforgó mag, vagy az olaja, akkor a máj koleszterint termel (LDL-koleszterint), hogy abba zárja bele azokat a méreg anyagokat, amelyek egy természetes módon termelt napraforgóban nincs jelen! Tehát ha ipari termelésből származó napraforgó magot fogyaszt, akkor annak szennyezőanyag tartalmától függ, hogy kell-e a májnak azt a szennyező anyagot LDL koleszterinbe zárnia. Ha tehát a családja is korábban ilyen szennyező anyagokat tartalmazó "szotyolát" fogyasztott, akkor nekik is LDL koleszterin szint növekedést idézett elő, ami egyben növelte az összkoleszterin szintet is. Ha nincs a magban szennyezőanyag tartalom, akkor az A-s vércsoportúak szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatják. A napraforgó mag minőségéről Önnek kell meggyőződnie annak elfogyasztása előtt. Legjobb a spontán, magról kikelt és termést hozó napraforgó mag, mert azt nem kezelték vegyszerekkel és annak biztosan jó a minősége és bátran fogyasztható. Ha van saját kertjük, akkor ott is úgy termelje, hogy ne vegyszerezze és ha szükséges locsolja, hogy nagyobb szemeket növesszen. Ha nincsenek ilyen lehetőségei, akkor piacon, megbízható, régóta ismert őstermelőtől vásároljon napraforgó magot és azt A-s vércsoportúként korlátlanul fogyaszthatja anélkül, hogy tartania kellene a koleszterin szint növekedésétől, legfeljebb csak a jó, azaz a HDL koleszetrin szintje növekszik, az meg csak jót tesz a májnak a szívnek és a keringésnek is.

Jó "szotyolázást" kívánok!

Üdvözlettel: László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat