Kovásszal készült kenyér
Tisztelt Természetdoktor! Kedves László!
0-ás vércsoportúként a számomra megfelelő lisztből elkészített kovászos kenyeret fogyaszthatom?
Olvastam, hogy önök is sütnek kenyeret kenyérsütő gépben, de nem derült ki számokra, hogy kelesztik is vagy valami más alternatív megoldással készítik a kenyeret.
Köszönöm a választ
Tisztelttel: László
Válasz
Kedves László!
Van sok kenyérsütési recept itt az interneten. A lényeg az, hogy a vércsoportjának megfelelő lisztből, lisztekből készítsen kenyeret, péksüteményeket. A 0-ás vércsoportúaknak jó lisztek, a rozsliszt a királybúza liszt, az alakorbúza liszt, a tönkölybúza liszt, de ezek gluténtartalmú lisztek, amelyre a 0-ások közül is sokan érzékenyek. A gluténmentes lisztek, mint a zabliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, rizsliszt quinona liszt szintén alkalmasak minden olyan kenyér és péksütemény készítésére, mint amelyeket gluténes lisztekkel lehet készíteni. Sőt lehet egymással keverni a gluténeseket, vagy a gluténmenteseket is, de lehet a gluténeseket és a gluténmenteseket is egymással keverni és ezekből is bármilyen kenyeret és péksüteményeket, cukrászsüteményeket is lehet készíteni. Nem minden liszt viselkedik hasonló módon, mint ahogy a búzalisztes kenyereknél leírják a szakácskönyvek. Ezt kísérletezéssel lehet elérni. Nagyon fontos, hogy tiszta vizet (desztvíz, ro-víz) használjunk és bátran használjuk a tiszta sót is.
Az élesztő a 0-ásoknak nem jó a vércsoport szerint, de ha azzal készít kenyeret, akkor azt csak pirítósként fogyaszthatja el, hogy a pirítási hő a pirításkor átalakítja az élelmiszer származékot nem ártóvá. Ha nem élesztővel készíti a kenyereit, akkor azokat jóval hosszabb ideig kell keleszteni. A kelesztés ideje függ attól is, hogy milyen lisztből akarunk kenyeret sütni. Ha többféle lisztet keverünk össze, akkor kevesebb ideig tart a kelesztés és a kenyér nem lesz olyen állagú, mint az élesztőbvel kelesztett, de mégis jól fogyasztahtó és finom az íze is. Minden csak megszokás kérdése. Nem árt a változatosság, a kísérletezés a lisztekkel sem, meg a sütési, kelesztési módszerekkel sem. Én például jobban szeretem a lepény szerűen megsütött lisztárukat, mert azok gyorsabban elkészíthetők és nem kell napokig tárolni, mivel csak maximum két étkezése valót készítünk el. A lepényekhez meg egyáltalán nem kell sem élesztő, sem hosszú kelesztési idő. A lepény vastagságát is lehet változtatni, mert például nálunk a család a vékonyabb, jól átsütött lepényeket szereti.
Egyébként jó lesz mindenkinek rászokni az otthoni pékáru készítéshez, mert az Eu rovar- és tücsökliszt hülyeségeit így tudjuk kikerülni. Persze ehhez az is kell, hogy a különböző liszteinket megfelelő helyekről, termelőktől szerezzük be.
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Üdvözlettel: László