Ételtársítás
Tisztelt Várhegyi Úr!
A burgonyát nem jó társítani a gabonákkal.
A hajdina is gabonákhoz tartozik vagy csak álgabona?
Üdvözlettel:
Gyuri
Válasz
Kedves Gyuri!
A burgonyát a vércsoportok szerint csak a B-sek és az AB-sek fogyaszthatják. A 0-ásoknál és az A-soknál fel sem merül az ételtársítás kérdése, mert nem fogyaszthatnak burgonyát! Ez a két vércsoport fogyaszthat hajdinát, de a B-s és az AB-s vércsoportúak nem fogyaszthatnak.
Ha így nézzük egyiknél sem merülhet fel, hogy fogyaszthatja-e együtt ezt a két növényi ételt. Egyébként a hajdina egy fű-féle magja, de a búzafű leve is finom, de mindkettő gabona és a búzát mégsem mondjuk fű-félének, hanem az is gabona. Ha tehát valamelyik nem jó az adott vércsoport számára, akkor fel sem merülhet az, hogy társítható-e vele vagy sem.
Két esetben merülhet fel. Az egyik, amikor még a burgonya olyan újburgonya, hogy víz alatt kézzel le lehet dörzsölni a héját, mert ilyenkor még nem alakult ki benne a 0-ásoknak és az A-soknak ártó lektinfehérje, a másik meg amikor a burgonyát 250 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten sütik meg, mert akkor ismét fogyaszthatja a 0-ás is és az A-s is, mert akkor a 250 Celsius feletti hőmérséklet átalakította a lektinjét ennek a két vércsoport számára, nem ártó lektinné. Ebben a két elkészítési formában lehetne ennél a két vércsoportnál társítani a két növényt, de nekik sem lehet társítani semmilyen formában. Így kell értelmezni az ételtársítási és a vércsoportok ételfogyaszthatóságai szabályait, mert minden egyes más ételnél is, mind a két formát ellenőrizni kell, a társíthatósági formát is és a vércsoport szerinti fogyaszthatósági formát is. Érdekesség az, hogy a dr.O.Z.A.Hanish 120-130 évvel ezelőtt vizsgálatai igazolták a vércsoportos táplálkozás szabályait, ami 1990-től kezdett elterjedni, de Magyarországon csak 2000-től.
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Üdvözlettel: László