csírák csíráztatása
Tisztelt Doktor úr! A csíráztatott magokkal kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy azok milyen ételekkel társíthatóak a legjobban. Az mindegy e hogy babot káposztát vagy hagymát csíráztatok jól gondolom hogy ezek száraknak és leveleknek számítanak vagyis ilyen zöldségekkel társíthatóak? Pl hagymacsírát ne hagymagumóval együnk hanem valamilyen zöld szárral vagy levéllel? A másik kérdésem, hogy ön miket szokott csíráztatni, mert nekem vannak olyan magok amik sokszori próbálkozásra is csak alacsony arányban csíráznak. Ilyen pl a hagymacsíra is.
Válasz
Kedves Mária!
Csak azon növényeknek a csíráit fogyaszthatja, amelyek jók az Ön vércsoportjának. A növényi csírákat lehet a vércsoportjának megfelelő gabonákkel, zöldségekkel hüvelyesekkel társítan, csak gyümölcsökkel nem társíthatók. A társításoknál azt is figyelmbe kell venni, hogy ha nem egyféle ételt társítunk a csírákkal, akkor az ételek fajtái is jól társíthatók legyenek (például rizs és burgonya nem társíthatók, de külön, külön társíthatók a megfelelő csírákkal). A hagymacsírát nyugodtan lehet enni a hagymagumóval, ha a gumó egészséges. Újhagymánál a levélrésze, ami még leválasztható a szárról, az levélnek, a szárrész meg már teljes növénynek számít.
A csírázás függ a víz minőségétől. Legjobban esővízben, hó olvadékban csíráznak a magvak. Jó még a desztilláltvíz és a reverz ozmózisos eljárással tisztított víz is. Klóros csapvíz nem jó csíráztatásra, bár lesznek csírák, csak nem megfelelő lesz a csírázás aránya és nem lesz jó a minősége sem.
Melegítésből viszahűtött vízeknél, a gázon, vagy sparhelton melegített visszahűtött vizeknél 80 %-os lesz a csírázási arány. Elektromos főzőlapon melegített, visszahűtött vizeknél 50 % -os lesz a csírázási arány. Mikróval, vagy indukciós tűzhelyen melegített, visszahűtött vizeknél 0 %-os a csírázási arány, azaz nem kel ki egyetlen csíra sem, mert a mikrohullámú sütők és az indukciós tűzhelyek tönkreteszik a vizek és az ételek struktúráját is és immunrendszer erősségtől függően előbb, vagy utóbb betegségeket okoznak, mert még a bio ételeket is genetikailag módosítja.
A csírázások függenek attól is, hogy a csíráztatandó magvakat milyen elektroszmog, milyen vegyszer, vagy milyen egyéb hatások érték, mert egy kezdődő penészgombásodás, ami szemmel még nem látszik szintén rontják a csírázási arányokat.
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Üdvözlettel: László