csírák csíráztatása


csírák

Tisztelt Doktor úr! A csíráztatott magokkal kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy azok milyen ételekkel társíthatóak a legjobban. Az mindegy e hogy babot káposztát vagy hagymát csíráztatok jól gondolom hogy ezek száraknak és leveleknek számítanak vagyis ilyen zöldségekkel társíthatóak? Pl hagymacsírát ne hagymagumóval együnk hanem valamilyen zöld szárral vagy levéllel? A másik kérdésem, hogy ön miket szokott csíráztatni, mert nekem vannak olyan magok amik sokszori próbálkozásra is csak alacsony arányban csíráznak. Ilyen pl a hagymacsíra is.


Válasz


Kedves Mária!

Csak azon növényeknek a csíráit fogyaszthatja, amelyek jók az Ön vércsoportjának. A növényi csírákat lehet a vércsoportjának megfelelő gabonákkel, zöldségekkel hüvelyesekkel társítan, csak gyümölcsökkel nem társíthatók. A társításoknál azt is figyelmbe kell venni, hogy ha nem egyféle ételt társítunk a csírákkal, akkor az ételek fajtái is jól társíthatók legyenek (például rizs és burgonya nem társíthatók, de külön, külön társíthatók a megfelelő csírákkal). A hagymacsírát nyugodtan lehet enni a hagymagumóval, ha a gumó egészséges. Újhagymánál a levélrésze, ami még leválasztható a szárról, az levélnek, a szárrész meg már teljes növénynek számít.

A csírázás függ a víz minőségétől. Legjobban esővízben, hó olvadékban csíráznak a magvak.  Jó még a desztilláltvíz és a reverz ozmózisos eljárással tisztított víz is. Klóros csapvíz nem jó csíráztatásra, bár lesznek csírák, csak nem megfelelő lesz a csírázás aránya és nem lesz jó a minősége sem.

Melegítésből viszahűtött vízeknél, a gázon, vagy sparhelton melegített visszahűtött vizeknél 80 %-os lesz a csírázási arány. Elektromos főzőlapon melegített, visszahűtött vizeknél 50 % -os lesz a csírázási arány. Mikróval, vagy indukciós tűzhelyen melegített, visszahűtött vizeknél 0 %-os a csírázási arány, azaz nem kel ki egyetlen csíra sem, mert a mikrohullámú sütők és az indukciós tűzhelyek tönkreteszik a vizek és az ételek struktúráját is és immunrendszer erősségtől függően előbb, vagy utóbb betegségeket okoznak, mert még a bio ételeket is genetikailag módosítja.

A csírázások függenek attól is, hogy a csíráztatandó magvakat milyen elektroszmog, milyen vegyszer, vagy milyen egyéb hatások érték, mert egy kezdődő penészgombásodás, ami szemmel még nem látszik szintén rontják a csírázási arányokat.

Remélem, hogy tudtam segíteni.

Üdvözlettel: László 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat