Cukorrépa
Kedves doki, cukorrépát is említ a felhasználható édesítőszerek között de ezt eddig nem láttam még semelyik piacon, hogy kapható lenne. A segítségét kérném, hátha ön tudja honnan szerezhetnék be?
Válasz
Kedves Kérdező!
A cukorrépa még nem felszedhető, mint ahogy a céklarépa sem, meg a takarmányrépa sem, mert nem fejlődött még ki annyira, hogy fogyasztásra, felhasználásra jó legyen. Lehet azért zsenge állapotban is fogyasztani és belőle levet kipréselni, amely kiváló édesítőszer, mint ahogy édesítőszernek lehet használni a répa reszelményét is, akár ilyen zsengén is. Az általános élelmezésben nem terjedt el még kellően a cukorrépának, mint zöldségfélének a fogyasztása. Régen nagyszüleink ettek cukorrépa levest, cukorrépa főzeléket, s a reszelményével rétest is éldesítettek. Én még ettem gyermekkoromban reszelt cukorrépával és őrölt mákkal készített rétest is és nagyon finom is volt.
Sok álllami gazdaság és sok nagytermelő nagy táblákban termeli a cukorrépát a répacukor gyártáshoz. Ezek a termelőhelyek a cukorgyárak közelében vannak. Lehet kapni vetőmagboltokban cukorrépa magor és el is lehet vetni a kiskertes gazdálkodásnál is. Az én kertemben is van két db. két-két méteres cukorrépa sor, amely rendesem művelve van. Amikor még sűrű volt ki lett egyelve és most is használom salátának az alsó leveleit, mert azok nagy klorofill tartalma nagyon egészséges minden vércsoport számára. Ugyanígy termelem, a céklát és a mángoldot, e még a tarlórépát is, melyet most aratás után tesznek a földbe és őszre kiváló takarmányrépa lesz belőle, de humán fogyasztásra is kiváló minden formában (lének, salátának, levesnek, főzeléknek, szárítmányként, stb).
Ha vannak falusi rokonai, azok biztosan meg tudják mondani, hogy ki és hol termel ilyen répaféléket, de felkeresheti a forgalmas budapesti, vagy más nagyvárosi piacokat is, ahol legtöbb helyen lehet kapni őstermelőktől ilyen répaféléket.
Jó répa-fogyasztást kívánok!
Tisztelettel: 'Dr.(p.d.) Weixl-Várhegyi László, alternatív-, népi- és természetgyógyász