Aszalt gyümölcsök.


Mikor célszerű fogyasztani őket?

Tisztelt Várhegyi Úr!

Az aszalt gyümölcsöket az étkezési sorrendben ( gyümölcs, saláták, párolt-főtt ételek, olajos magvak) hol célszerű fogyasztani?

Köszönettel:

Hudák György


Válasz


Tisztelt Hudák György!

Az aszalt gyümölcs, attól még, hogy aszalva van, gyümölcs és a táplálkozási sorrend szempontjából is gyümölcsnek számít. A gyümölcscukor tartalma a tömegéhez képest jóval magasabb, mint az eredeti gyümölcsnek, aminek az aszalványa. Ezért tehát lehet fogyasztani éhgyomorra, vagy étkezés előtt is. Ha párolják, vagy főzik, akkor is a könnyen emészthető, a gyomorból hamar kiürülő ételek közé tartozik, tehát ilyen ételekkel kell kezdeni az étkezést.

A társíthatóság szempontjából ketté kell választani a gyümölcsöket, mert vannak bogyós gyümölcsök (áfonya, szőlő, ribizli, stb) és vannak nem bogyós gyümölcsök (banán, ananász, körte, stb), s a kétféle aszalvány más-más társíthatósággal rendelkezik. Például a hüvelyekkel egyik sem társítható, valamint egyiket sem szabad cukrozni, mert pl a cukrozott, kandírozott aszalványok könnyen erjednek a gyomorban és a bélrendszerben, s ez miatt a metilalkoholok is képződnek, melyek súlyosan károsítják a májat, s ezáltal a szervezetet is.

Olajos magvakkal mindegyik jól társítható, ha nincs hozzáadott cukor. A kétféle gyümölcs aszalvány egymással is jól társítható, tehát ha jó a vércsoportunknak, akkor a mazsolát és az aszalt banánt jól lehet társítani, Bogyós aszalványt ne tegyünk vízbe vagy teába, míg a nem bogyóst tehetjük.

A bogyós aszalványokat keverhetjük zöldségekkel, de a nem bogyós gyümölcsök aszalványait nem, s ez vonatkozik a nyers, főtt, és párolt zöldségekkel kapcsolatban is. A nem bogyós aszalványokat nem keverhetjük burgonyával, míg a bogyósokat igen. Ha jó valakinek a vércsoportjának akkor a gyümölcs aszalványokat nem fogyaszthatják tejtermékekkel, míg a bogyósokat igen, mint pl. a mazsolás túró.

Ha nem önmagukban fogyasztjuk az aszalványokat, hanem más zöldség, vagy gyümölcsfélékkel, akkor használjunk hozzájuk hozzájuk illő, és a vércsoportnak is megfelelő fűszereket, amelyek megkönnyítik a társítás miatt megnehezített emésztésüket. Ilyen fűszerek, a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg. A B-sek ne használjanak semmihez fahéjat!

Remélem tudtam segíteni, hogy egészségesebben táplálkozzon.

Tisztelettel: 'Dr.Weixl-Várhegyi László természetgyógyász

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat