ételtársítás


ételtársítás

Tisztelt Doktor úr! Már valóban kezdek jobban rálátni az összefüggésekre az ételtársításban, megkaptam a diagrammot is a csillagföld oldalról sőt találtam is az oldalukon még egy hasonló ételtársítási diagrammot csak itt is van pár apróság ami ellentmond egymásnak :

1. gyümölcs, bogyós gyümölcs és aszalt gyümölcs az egyikben nem illik gabonához és olajos magvakhoz, a másikban viszont illik

2. bogyós gyümölcs és zöldség együtt fogyasztva szintén kétféleképpen van feltüntetve a két diagrammon

3. a hagymafélék valóban ehetők gyümölcsökkel (pl: paradicsommal?)

4. Többféle gyökérzöldség egyszerre nem ehető?

5. Szőlő/cseresznye önmagában nem illik? miért?

Szóval ezt az öt dolgot nem értem ezért is kérném újra a segítségét, hogy ezeket tisztázza kérem

köszönettel:

Klenedics György


Válasz


Kedves Klenedics György Úr!

Nem mindegyik diagram jó!!!!! Amelyikre én hivatkozom, abban nincs is külön feltüntetve az aszalt gyümölcs! Ez a jobbik diagram, mert egyébként ez sem teljesen jó! Egyébként én nem helyeslem,  sem a zöldségek, sem a gyümölcsök összekeverését sem egymással , sem egy másik zöldséggel vagy gyümölccsel, hanem ezeket önmagukban jó fogyasztani, mert  más zöldségekkel, vagy más gyümölcsökkel sem túl jól társíthatók. Az általam alkalmazott és bevált terápiáknál, pl. a  Breuss-kúránál is csak egyszerre egy-egy zöldség levét szabad meginni, s azt is csak akkor, ha jó az adott beteg vércsoportjának! A diagramot úgy kell értelmezni, hogy a feltüntetett táplálék-fajta társíthatóságát kell nézni egyenként az abban a rubrikában feltüntetett zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel, gabonákkal, olajos magvakkal, stb…, mert lehet, hogy az illik rovatban szereplők egymással nem társíthatók, csak az adott főmenüben feltüntetettel ! Valószínű ebből is adódik egy kis félreértése Önnek.

Én gyógyítói szemmel nézem a táplálkozási szabályokat, s nem a szakács szemével. Nagyon sok szabály van, amelyeket figyelembe kell venni, de van olyan is, amelyiket figyelembe lehet venni, de nincs nagy probléma, ha nem veszik figyelembe. Más a társíthatóság nyers állapotban és más főtt állapotban, ugyanis a hő hatására átalakulnak a lektinek az adott alapanyagban, míg a gyümölcs, és aszalt gyümölcs esetében, ha azt 40 Celsius fok alatt aszalták, akkor nincs változás. Ha viszont az aszalás géppel történt és az aszalási hőmérséklet 40 Celsius fok felett volt, akkor már a hő miatt, az adott lektin-átalakulások megváltoztatják a társíthatóságot!

Mint korábban írtam, hogy ahogy a világ körülöttünk is változik, így a táplálékok anyagaiban is egyre több és több dolgot lehet megállapítani a mai vizsgálatokkal, amely még a Mazdaznan megalakulásakor nem volt lehetséges. A Mazdaznan viszont ragaszkodik a hagyományokhoz és nem akarja beépíteni a felismert szabályosságokat a korábbi tanokba.

Ezeket nem lehet egy-két válasz megkapása nyomán megtanulni. A dietetikát is évekig tanulják, de még a dietetikusok sem tudnak mindent, az orvosok meg pláne nem tudnak mindent a táplálkozásról és annak szabályairól. Jómagam is több mint  30 éve foglalkozom a táplálkozással és annak szabályaival, főleg a természet törvényei szerinti  vonzataival, de még én sem tudok mindent és én is folyamatosan fejlődöm és fejlesztem a tudásomat és már egyre ritkábban tévedek tévutakra, mivel egyre több a tudásom és a tapasztalatom is, de még van mit fejlődnöm nekem is. Önt is arra kérem, hogy folyamatosan fejlessze a tudását és nem fogadjon el kritikátlanul mindent a különböző táplálkozási iskolák megállapításaiból (mazdaznan, paleolit, krisna, stb) hanem mindig tanulmányozza a természetben élő lények  (emlősök, madarak, hüllők, stb..) táplálkozását.

Nem csak a hagymafélék között, hanem egyes gyümölcsök (pl. citrus-félék) között is vannak olyan társíthatóságok, amely más hagymák, vagy más gyümölcsök esetében már nem igazak. Itt is az alapszabály a lektin-elv, amely a vércsoportos táplálkozás egyik elve is, csak ezt még a mazdaznan nem ismerte egykoron ilyen szinten.

Jól tudja, hogy a paradicsom gyümölcs csak hát nem mindegyik vércsoportnak jó, a hagymák viszont mindegyiknek. Nomár most ha pl. A-s vércsoportra vonatkózóan állapították ezt meg, akkor valós a megállapítás, de  ez, már nem igaz a 0-sokra és az AB-sekre. A lakosság 40 % A-s és 20 %-a B-s vércsoportú, tehát a lakosság 60 %-ára igaz a megállapítás, de ezt még a mazdaznan keletkezése idején nem tudták, s ezért írnak olyanokat, hogy egyik vagy a másik zöldség nem társítható ezzel, vagy azzal. Pl. én 0-s vagyok és nekem nem jó a karfiol, jó viszont a brokkoli. Tehát én nem társíthatom a zöldség-karfiolt a szintén kelvirágú zöldség brokkolival. Sokkal tüzetesebben kellene áttanulmányoznia a vércsoportoknak való zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcs, gomba, gabona,stb. megfelelőségeket és akkor magától is megkapná a választ a kérdéseire.

Az előbb leírtak igazak a gyökérzöldségekkel kapcsolatban is

A szőlővel és a cseresznyével kapcsolatban is az van, amit előzőekben is írtam. De ezeknél befolyásoló szerepe lehet a növényvédő szereknek és az érettségi állapotuknak, mert pl. a szőlőszemek sem teljesen egyidőben érnek be egy adott fürtnél, amely szintén befolyásoló tényező, mint ahogy a cseresznyének a cseresznyelégy petéjével való szennyezettsége is már hatásokat ad még önmagában is, nemhogy szőlővel társítva.

Ezeken felül sok függ még a vizsgálatban résztvevő személyek immunrendszerének, emésztőrendszerének és beleinek az állapotától. Ezek a vércsoportok és a táplálékok összefüggéseinél nem játszanak szerepet, viszont az ételek társíthatóságának szabályainál már igen.

Szombatonként 9,30 órától 13,30 óráig a Bijó Szakáruházban (Bp.XIII.Róbert K.krt.96-98) vagyok tanácsadó. ha ott felkeres, akkor ingyen adok Önnek tanácsot és be is tudok mutatni példákat az üzletben lévő táplálék-féleségekkel.

Remélem tudtam segíteni.

 

Üdvözlettel: László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat