DIÓFALEVÉL
Friss diófalevél ehető nyersen? Azt tudom hogy szárítva, a teáját mindenhol ajánlják de nyersen nem írnak róla sehol
Válasz
Kedves Kérdező!
Kérem, hogy ne keverje össze az ehető ételeket a tea alapanyagokkal!
A diófalevél nem ehető sem nyersen, sem szárítottan, mint ahogy nem ehető a dió zöld héja sem. Viszont teát lehet készíteni a szárított diólevélből és a zöld diólevélből is. A zöld diólevelet akkor jó leszárítani, ha azt május végén, június elején szedjük le a fáról, mert ekkor tartalmazza a legtöbb gyógyító drog anyagokat. Ha zöld levélből készítünk teát, akkor azt is a javasolt időben leszedett zöld diólevélből készítsük. A teát forrázással és desztilláltvízzel kell készíteni, mert csak a desztilláltvíz, mint teljesen telítetlen oldat tudja legjobban kioldani, a zöld diólevélből, az íz-, illat- és a gyógyító drog anyagokat!
A diófal levélnek és a zöld diónak, van még egy másik gyógyászati célú, immunerősítő hatású felhasználása is. Ez pedig az, amikor a megfelelő időben leszedett zöld diólevelet és zöld diót pálinkába tesszük, és abban állni hagyjuk kb. egy hónapig, majd leszűrjük és a leszűrt „zölddió pálinkát” étkezések után, kb 1-3 centiliternyi mennyiségben fogyasztjuk.
Üdvözlettel: ’Dr.Weixl-Várhegyi László fitoterapeuta természetgyógyász