Vércsoport Ayurvéda szerinti megfeleltetés és egyéb
Tisztelt Doktor Úr!
Örömmel olvastam vércsoport szerinti táplálkozással kapcsolatos cikkét. Számomra nem teljesen világos a vércsoportok ayurvéda szerinti típusokkal történő megfeleltetése. Én nullás vércsoportú vagyok (RH negatív) ayurvéda orvos szerint váta-pitta alkat. Lányom B pozitív, ayurvéda orvos szerint pitta. Anyukám 0 pozitív, ayurvéda szerint pitta-kapha. Kíváncsi lennék mi a véleményére ezen megfeleltetésekkel kapcsolatosan. Másik kérdésem: a nullás vércsoportnak milyen hatású táplálék a cékla? Érdekelne még, hogy mit nevezünk ebben az értelemben kóser savanyúságnak - ami a nullás csoportnak ellenjavalt - , illetve szintén a nullás vércsoport tekintetében milyen hatású a savanyú káposzta, fermentált zöldségek, illetve a kovászos kenyér? További kérdésem a sóra vonatkozik: Ön a cikkeiben különös szerepet szán a sónak, mint szükséges és hasznos alapanyag, fűszer, gyógyhatású szer. Magam is így gondolom. A vércsoportokkal összefüggésben azonban az A és a B csoportnál semleges hatásúként szerepel, a nullás vércsoportnál viszont nem találom egyik csoportban sem. Ebben az esetben hová tartozik? VÁROM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT!
Válasz
Kedves Stefi!
Kérdéseire a kérdéseinél adok választ
Tisztelt Doktor Úr!
Örömmel olvastam vércsoport szerinti táplálkozással kapcsolatos cikkét.:
Az ayurvéda nem állapíthatott meg vércsoport szerinti típusokat, mert akkor még nem voltak ismeretek a vércsoportok. Jelenleg 4 fő vércsoport van, amelyeknél mindegyiknél az adott vércsoport 80% Rh pozitív és 20 %-a Rh negatív, de ezeken belül is vannak újabb alcsoportok, például a szekretor alcsoport, ami azt jelenti, hogy az adott vércsoportra jellemző szénhidrát specifikus meghatározó elemek ( a 0-ásnál a fukóz) nemcsak a vérben, hanem az összes testnedvben kimutathatóak. Az adott vércsoport Rh pozitívjainál és Rh negatívjainál is 80-80 %-ot tesz ki a szekretorság. Az adott vércsoportok Rh pozitívjainál és Rh negatívjainál is 20-20 %-ot tesz ki a non szekretor alcsoport, ami azt jelenti, hogy ezeknél csak a vérben mutatható ki az adott vércsoportra jellemző minden vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát specifikus elem (pl. a B-seknél a fukóz és a Dgalaktóz). Érdekes a mérések alapján az adott csoportoknál és alcsoportoknál is ez a 80/20 %-os arány, amely minden vércsoportnál ugyanilyen. Ezt még nem kutatták, de majd egyszer talán ennek is megtalálják a szabályozási és oki maghatározásait.
Magyarországon a vérvételeknél meghatározott vércsoportok szerint a lakosság 30 %-a 0-s, 40 %-a A-s, 20 %-a B-s és 10 %-a AB-s vércsoportú. A 10 milliós lakossággal számolva, ha pl. az AB-seket vesszük, ezek létszáma 1 millió embert jelent, akikből 800 ezer Rh pozitív és 200 ezer Rh negatív. A 800 ezer Rh pozitívból 640 ezren szekretorok és 160 ezren non szekretorok. A 200 ezer Rh negatívból 160 ezren szekretorok és 40 ezren non szekretorok. Egy vércsoporton belül ez tehát 6 alcsoport. A négy vércsoportnál pedig 24 alcsoport! Ismer-e az ayurvéda tudománya, vagy az Ön ayurvédás orvosa ennyiféle alkatot?
Számomra nem teljesen világos a vércsoportok ayurvéda szerinti típusokkal történő megfeleltetése. Én nullás vércsoportú vagyok (RH negatív) ayurvéda orvos szerint váta-pitta alkat. Lányom B pozitív, ayurvéda orvos szerint pitta. Anyukám 0 pozitív, ayurvéda szerint pitta-kapha. Kíváncsi lennék mi a véleményére ezen megfeleltetésekkel kapcsolatosan.
Remélem a fentiek alapján elfogadja a válaszom, amelyek mérésekkel igazolhatóak! Mert más lehet egy 0-s Rh negatívnál és Rh pozitívnál az ayurvédikus osztályozás, és más a szekretor státusz, és az arra jellemző ayurvédikus meghatározás, úgy a pozitívnál, mint a negatívnál, vagy a szekretornál, és a non szekretornál.
Másik kérdésem: a nullás vércsoportnak milyen hatású táplálék a cékla?
A céklának több része is van, a gumója, a levele és a vastag levélszára. Ezekben a részekben minimális eltérés van a benne lévő lektineknél és ezek a lektinek és az adott vércsoportra jellemző szénhidrát specifikus alkotó elemek egymásra való hatásai között (javítja a keringést, akkor jótékony, se nem javítja, se nem rontja a keringést, akkor semleges, vagy rontja a keringést –agglutinál- s akkor kerülendő). A cékla levele és a levelének a leve semleges hatású. A levélszára és annak leve jótékony hatású, a gumója és annak leve pedig semleges hatású. Remélem ez is így már érthető?
Érdekelne még, hogy mit nevezünk ebben az értelemben kóser savanyúságnak - ami a nullás csoportnak ellenjavalt - , illetve szintén a nullás vércsoport tekintetében milyen hatású a savanyú káposzta, fermentált zöldségek, illetve a kovászos kenyér? A savanyúságok tekintetében vannak ecetes savanyúságok és vannak erjesztéssel savanyított savanyúságok. Az ecet a 0-ásoknak nem jó, így amit ecettel savanyítottak az egyik sem jó legyen az kóser, vagy nem kóser. A 0-ásoknak egyetlen ecet használható, az a bio almaecet, amelyiknél az alma rostjai is megtalálhatóak az ecetben és ez semleges hatású az Ön vércsoportjára. A vecsési savanyú káposzta és a fermentált zöldségek, valamint a kovászos kenyér, erjesztéssel készülnek és ezek az eljárások a 0-ások számára semleges hatásúak, de itt is figyelni kell a vércsoportnak való megfelelőségre, mert például a búzalisztből készített élesztős, vagy kovászos kenyerek közül egyik sem jó, de a tönkölybúzából készített kovászos már igen, de az élesztős, az élesztő agglutináló hatása miatt nem!! Ugyanez igaz a zöldségekre is, mert például, a karfiol, az uborka, vagy a rebarbara sem fermentálva, sem fermentálás nélkül nem jó, mert agglutinálnak a 0ás vércsopportúaknak
További kérdésem a sóra vonatkozik: Ön a cikkeiben különös szerepet szán a sónak, mint szükséges és hasznos alapanyag, fűszer, gyógyhatású szer. Magam is így gondolom. A vércsoportokkal összefüggésben azonban az A és a B csoportnál semleges hatásúként szerepel, a nullás vércsoportnál viszont nem találom egyik csoportban sem. Ebben az esetben hová tartozik? VÁROM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT!Úgy látszik, Önnek nincs meg a 2014-ben, az addigi kutatási eredményekkel kiegészített: „ Mit egyek hogy egészséges legyek?” című minden vércsoport táblázatot tartalmazó, minden nálunk is használatos élelmiszerekre vonatkozó, több bio üzletből és a Vitamin Stationtól is beszerezhető, 52 oldalas kiadványom. Abban ugyanis részletezve van, hogy nem jó a konyhasó, ha csomósodás gátlóval van kezelve, de nem jó a jódozott sem a szublimációs hatás miatt, nem jó a káliumos konyhasó sem, nem jó a csökkentett Na tartalmú, meg a tengerisó sem (ma már nem tiszták a tengerek és a parton a leg szennyezettebbek és a sólepárlás is a parti tengervizekből van!). De nem jó a 97 %-os NaCl tartalomnál kevesebb só sem konyhasónak! Járdaszórásra jó! Jótékony konyhasó céljára a kóser só (de nem a Bonsai-só), a patikai só és a patikaival azonos tisztaságú só (www.tisztaso.hu, vagy a www.vitaminstation.hu oldalaktól beszerezhető). Tehát az Ön ismerethiánya miatt merülhetett fel ez a só-probléma. Egyébként ne vegyen meg „Tisztasó” feliratú, nem a www.tisztaso.hu oldalról származó sót sem, mert abban is sokféle só van a nártiumsó mellett, mert van benne káliumsó, ami szintén tiszta, meg van benne calciumsó, ami szintén tiszta, vagy magnéziumsó, ami szintén tiszta, tehát valóban tiszta fémsók vannak benne, de ez a só konyhasónak, meg ételek sózására nem jó!!!!!
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: László