datolya


datolya

Tisztelt Doktor úr! A datolyáról szeretnék kérdezni. Mi az igazság róla? mennyire ajánlja használni ételek édesítésére?

Azt tudom hogy nagyon magas a cukortartalma, de egyes források szerint nem emeli meg a vércukorszintet. A biblia is méltatja. Én személy szerint nagyon szeretem édesítésre ételekbe turmixolva cukor helyett. A stevia levélből nagyon nagy mennyiség kell hogy a datolya általi édes szintet elérjem. Evés előtt mindig 10 percre hidrogén peroxidos vízben szoktam áztatni, hogy megpuhuljon és lejöjjön a héjja. Friss datolyát használok, nem aszaltat.


Válasz


Kedves Mátyás!

Jó híreim vannak! A datolya minden vércsoport számára jó, mert semleges hatású, azaz nem árt, mert nem okoz agglutinációt a keringésben.Az hogy semleges a keringés szempontjából, hogy a keringés mindíg olyan, amilyen az érrendszer tisztasága. A koleszterin, vérzsír és meszesedések rontják a hasznosulását, ezért fontos mindíg az érrendszer tisztítása és tisztán tartása. Viszont a beltartalmi értékei is nagyon szükségesek a szervezet számára, ha csak gyümölcsként fogyasztja, Viszont ha gyümölcscukrot készítenek belőle, akkor az már nem jó egyik vércsoport számára sem. Ez sajnos igaz minden gyümölcsből kivont gyümölcscukor koncentrátumra. Viszont Ön nem koncentrátum formában fogyasztja édesítésre, tehát nincs élelmiszeripari átalakítás a cukortartalmának kivonására, s így nyugodtan megehet egyszerre akár egy kg-ot is.

Csak dícsérni tudom, hogy hidrogén-peroxidban áztatja, mert ezzel sterilizálja is egyben. Főleg az aszaltakat kell sterilizálni, mert a termelő és aszaló országokban nem 100%-os a sterilitás és óhatatlanul rovarok és rágcsálók is felkeresik a tároló és raktározó helyeken, mivel ők is szeretik a datolyát, nyersen és aszalva is. Sterilizálás szempontjából sokkal hatékonyabb a 10, vagy 20 ppm-es ezüst kolloid és az egészségét sem veszélyezteti annyira, mint a hidrogén-peroxid! Ugyanis a hidrogén-peroxiddal megfelelő szakszerűséggel kell bánni a felhasználás során, hogy teljesen h-peroxid mentes legyen az így kezelt termék. Ha csak azért áztatja, hogy lejöjjön a héja, tiszta vízben is (ro. vagy desztvíz) áztathatja. A steviának van porított cukor változata, ami így sem árt, de nem árt a nyírfacukor, a xilit, az eritrit, a szőlőcukor és a méz sem, tehát ezeket is használhatná és akkor a datolyát héjastól is megehetné, ugyanis abban is nagyon értékes  anyagok vannak a szervezete számára. Ha eltávolítja a héjat, akkor kidob egy csomó értékes anyagot és sajnos pénzt is, mert több datolyát kell vennie, hogy ugyanazt a hatást érje el, mint ha héjasan fogyasztaná, mert ezzel az emésztőrendszere tisztítását is rontja. Én ezért nem javasolom egy gyümölcsnél sem a héjazást. Még a citrusféléknél is lehet használni a héjat, ha garantáltan nem permetezett. Tehát ha ismeri a datolya származási helyét és garanciát kap, hogy nem kezelték vegyi anyagokkal, akkor fogyassza el a héját is. Még annyit, hogy ha keveri más élelmiszerekkel, akkor a www.mazdaznan.hu oldalon lévő ételtársítási táblázatokon nézze meg, hogy mint gyümölcs milyen más élelmiszerekkel nem lehet keverni. Dr.O.Z.A.Hanish orvosnak köszönhetően (keleti és nyugati orvoslásból is lediplomázott és nem gyógyszerekkel gyógyított) már 120 éve tudjuk, hogy mit mivel szabad társítani, hogy ne okozzon emésztési és egyéb problémákat a szervezetben. A gyümölcsöket például nem lehet társítani, keverni, vegyíteni zöldségekkel, hüvelyesekkel, grapefruittal, cukrokkal (csak a poliszaharidokra érvényes a mono- és diszaharidokra nem), de nem lehet ásványi anyag tartalmú vizekkel sem. Tehát a bolti nem 100 %-os, vízzel hígított gyümölcslevek a hírükkel ellentétben nem egészségesek, csak akkor ha nem vissza ásványi anyagozott ro-vízzel, vagy desztilláltvízzel vannak hígítva.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel: László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat