Melyik Vércsoportnak káros a kávé?
Üdvözlöm Dr. Úr
Kérdésem az lenne hogy melyik Vércsoportnak káros a kávé ivasa? Melyiknek nem lehet?
Mit okoz ezeknek? Miért nem lehet inni?
Köszönöm válaszát,
Tisztelettel, pásztor Csaba
Válasz
Kedves Csaba!
Többféle kávé van és többüket már nagyon régóta fogyasztják az emberek. A Cikória növényből főzött kávé minden vércsoport számára fogyasztható.
A babkávé feketekávéként nem fogyasztható sem a 0-ás, sem az AB-s vércsoportúak számára, mivel agglutinációt idéz elő, azaz összeragasztja a vérlemezkéket és gátolja a keringést azon a keringési szakaszon, ahol a felszívódás először létrejött a szervezetben és bekerült a véráramba, a mikrokeringésbe. Az agglutináció következtében, ha gyenge az immunrendszer, akkor trombózis is létrejöhet, melynek a hatása a 30 éven felülieknél egyre súlyosabb lehet. Minden függ a kávé mennyiségétől és a kávéivás gyakoriságától is. Mindegy, hogy a kávét kotyogós kávéfőzőn készítik el, vagy törökös módszerrel. Koffeinmentes kávéként minden vércsoport számára tilos a fogyasztása, mert mindegyiknél agglutinációt idéz elő. Zöldkávéként a babkávé viszont minden vércsoport számára fogyasztható, a 0-ásoknak és AB-seknek semleges hatású a keringésre, az A-soknak és a B-seknek pedig jótékony hatású a keringésükre. Ezek azért változnak meg különböző hatások miatt, mert a kávé szerkezetében lévő lektin fehérje szerkezetek átalakulnak, megváltoznak az elkészítés módjai miatt, míg a vércsoportokra jellemző szénhidrátspecifikus elemek (fukóz, D-galaktóz,, N-acetil-galaktózamin) ugyanolyanok maradnak. A lektinek és a vérlemezke szerkezetek egymásra való hatása adja meg, hogy jótékony lesz, vagy semleges, vagy ha agglutinációt, trombózisos hatást idéz elő, akkor tiltott lesz.
A katángkávé is minden vércsoport számára fogyasztható, mint a cikória kávé, viszont a malátakávé meg tiltott a B-seknek, de a másik három vércsoport számára fogyasztható.
Ha kávé keverékeket akarunk fogyasztani, akkor mindíg meg kell nézni, hogy milyen kávé anyagok vannak a keverékben, mert az szabja meg, hogy fogyasztható-e egy adott vércsoport számára, vagy sem. A tejes-, tejszínes kávék akkor sem jók egyik vércsoport számra se, maga a kávé fogyasztható lenne.. A vércsoportnak megfelelő gabonatejjel viszont fogyaszthatók a vércsoportnak megfelelő kávék és kávékeverékek. Ha tehát egészségesen szeretne kávézni, akkor azt mindíg étkezés előtt tegye és nézze meg az összetevőit, úgy a kávéfajtáknál, mint a gabonafajtáknál, hogy azok feleljenek meg a vércsoportja számára. Ha étkezéskor szeretne kávézni, akkor a kortyolgatások során mindíg egyen egy falat ételt és étkezés végén önmagában soha ne igyon kávét, mert a gyomrában megkezdődött emésztési folyamataihoz a gyomor által termelt emésztőnedveket felhígítja, és akkor nem lesz jó az emésztése, mint ahogy egy felhígított festékkel sem tud megfelelően lefesteni egy lefestendő tárgyat.
Remélem sikerült ráébresztenem, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni, ha egy élvezeti italt szeretnénk elfogyasztani. Kérem, hogy figyelmesebben és fegyelmezettebben táplálkozzon minden területen és minden táplálkozásnál.
Üdvözlettel: László